Massage är fantastiskt! Foto: Bibbie Friman

söndag 24 juni 2012

Kapha - Pitta

Årstidens tips - övergången mellan vår och sommar


 

Kaphaperioden börjar gå mot sitt slut. Det kalla fuktiga övergår gradvis i det varma fuktiga, som är Pittas kännetecken. Tiden när detta sker varierar över vårt avlånga land. Värmen för några veckor sedan kom av sig, och ledde till kyliga dagar och nätter, karaktäristiskt för Kapha. Vi hoppas att vi nu genomlevt den sista fasen av Kapha och att värmen kommer.
Midsommar är ett ungefärligt mått på övergången till Pitta. Det kalla, stabila, tunga och långsamma i Kapha värms gradvis upp och blir mer lättrörligt. Känner du att du har obalanser relaterade till den ännu rådande Kapha, så tveka inte att fortsätta använda de Kaphabalanserande kostråden och Kaphabalanserande produkter. Exempel på Kaphaproblem är bland annat allergi, som för vissa fortsätter in i Pitta-säsongen.
Längre fram under sommaren leder Pittas värme till att de med Pittakonstitution och eventuella Pittaproblem behöver söka inre och yttre svalka. Vet du med dig att du lätt påverkas i denna Pittariktning är det för dig kanske tid att redan nu se efter de livsstilsråd som är mer gynnsamma för dig. Klassiskt är att undvika eller ta mindre mängd av allt som är värmande – chili, röd frukt och bär, alkohol, solsken och intensivt fysiskt arbete.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar