Massage är fantastiskt! Foto: Bibbie Friman

onsdag 29 juni 2016

Årstidens tips

Årstiden
Pitta Dosha

Efter en delvis väldigt varm och torr Kapha-tid är vi nu inne i Pitta, den egentligen riktigt varma säsongen. Pitta kan översättas som eld, och vi förknippar den naturligtvis med matsmältningselden, den del som vi måsta ha. Elden är också det element som bränner bort det oväsentliga, den renar och skapar klarhet.
Säsongens sol och värme ger badvattenstemperatur och frodig växtlighet i trädgårdsland och natur.
Tiden fram till september-oktober (lite beroende på i vilken landsände du bor) dominerar Pitta, och når sin kulmen under rötmånaden, dvs den tid där fukt och värme är som mest påtagligt.
Får vi för mycket av det goda kan Pitta leda till irritation i olika former. Det kan vara irriterat i tarmen, halsbränna eller magkatarr. Allergi yttrar sig också i form av irritation, klåda eller rinnande slemhinnor. Det senare är egentligen inte ett Pitta-symptom, utan kroppens försvar att med vätska dämpa det som blivit överhettat. Överskott på Pitta kan dessvärre leda även till irritation i humöret, man tänder på kortare stubin.
Svalka och Avkoppling
Denna tid äter vi hellre kalla sallader än varm ärtsoppa, helt naturligt och ayurvediskt. Vi äter utomhus, kanske grillar, och om vi har möjlighet vid stranden. Ledorden för årstiden är Svalka och Avkoppling. T ex bada i naturligt vatten, sitta i skuggan under de varmaste middagstimmarna. Vi undviker ansträngande sporter i solsken.

Kosttips

Generellt är detta årstiden för grönsaker, frukt och bär. Squash, olika typer av gröna salladsblad, gurka och saftig frukt som päron är Pitta-balanserande. Drick avsvalnat Pitta-te, blanda gärna med citron, mynta eller citronmeliss. Eller prova gurkvatten: lägg tunna skivor gurka i en tillbringare, rör om och låt dra.
I stort sett alla frukter och bär som är röda – Pittas färg – höjer Pitta. Dessvärre hör både tomater och de goda jordgubbarna dit, ät dem med måtta. Rött kött, ja det hörs på färgen, är mer Pitta-höjande än ljust kött och fisk. Naturligtvis passar alkoholhaltiga drycker inte bäst denna årstid.

Kryddning i Pittatid

Koriander är en utmärkt pittabalanserare. Mal den själv så kommer aromen fram på ett mycket kraftfullare sätt. Blanda den i gryträtter eller woka. Gärna tillsammans med gurkmeja. som är pittabalanserande genom att den motverkar inflammation. Chili är dock både uttorkande och värmande, den undviker vi i Pitta-tid. Vill du ha starkare smak använd hellre färsk ingefära.

Mer om allergi

Nu är det hösnuvans stora tid. Undvik värme. Undvik socker i alla former och minska på användningen av mjölkprodukter.
Ett kallbad eller en sval dusch kan hjälpa. Prova annars att spola handleder och fotleder med kallvatten, det kan dra ned hettan och minska en hösnuva. Är det 32 grader och solsken vet jag en person som gick ned i en sval källare och lade sig på golvet – det hjälpte. Ayu 23 Swaralin har hjälpt många, det är en kortsiktig hjälp, den förebygger inte.

Produkter som kan vara bra denna årstid

Ayu 11 Avipattikar
Motverkar irritation i särskilt magsäcken, halsbränna och magkatarr.
Ayu 23 Swaralin
Bra akuthjälp vid allergi- och astmareaktion.
Av  produkter väljer du bland dem som heter Pitta-Balans
(te, massageolja, aromolja, krydda och musik).
I balans och skönhet,
Katarina
Produkter hittar du i Göteborg på H2O, Linnegatan eller köp på nätet från Markaryd (se adress nedan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar