Massage är fantastiskt! Foto: Bibbie Friman

fredag 7 mars 2014

Kapha tid

Kapha kännetecknas av det kalla och fuktiga. Det är efterföljaren till Vata, som är den kalla och torra. Kapha är bland annat snösmältningens tid, och värmen börjar sakta tina upp mark och människor. Denna tid pågår enligt ayurvedisk syn fram ungefär till Midsommar, eller till marken blivit riktigt genomvarm.

Kapha är till sin natur stabil och långsam, värdefulla egenskaper som alla vill ha. Om Kapha istället kommer ur balans, och blir i överskott, leder det till tyngd i både kropp och sinne. De organ i kroppen som är särskilt känsliga för Kaphaöverskott är andningsvägarna, och det kan särskilt den med allergi märka om våren. Allergisäsongen börjar på olika ställen över landet, ibland redan i mars. Är det en pollenallergi, eller annan allergi, börjar det rinna i näsa och ögon. Det bildas slem, typiskt uttryck för det kalla, fuktiga och tunga som är Kaphas kännetecken.

Våren är den tid som den med Kaphakonstitution eller tendens till Kaphaöverskott bör vara försiktig med mjölkprodukter och annat som bidrar till slembildning. Kapha-symptom som tunghet i sinnet kan ibland leda till minskad aptit. Då är det viktigt att observera sina hungersignaler, och bara äta för den kapacitet som man har äkta hunger.

Som alltid är motion och fysisk aktivitet viktigt. Särskilt för den med Kaphaproblem är fysisk aktivitet ett billigt sätt att motverka stagnation.

Förkylning är ett klassiskt vårproblem, och Ayu 1 Chyavanprash har hjälpt många att undgå ovanan att ha upprepade förkylningar. Ayu 1 stärker både immunförsvar och den naturliga förbränningen.

Mot allergi har jag  Ayu 23 Swaralin som kan hjälpa akut.

För reningen, eller den inre vårstädningen, kan jag föreslå Ayu 33 Trifala som renar och stärker hela tarmpaketet, magsäck-tunntarm-tjocktarm, samt Ayu 51 Yogaraj Guggulu, renande för hela organismen och särskilt bra vid stela leder och muskelproblem.

Och glöm inte njuta av naturen i vårens olika skeden.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar