Massage är fantastiskt! Foto: Bibbie Friman

tisdag 9 juli 2013


Årstiden

Den varma och fuktiga tiden är Pittas tid. Nu har marken och sjöarna blivit uppvärmda, och vårens Kapha-kyla har bytts till det vi kallar sommar.
Pitta är eldens tecken, värme, det röda och även ljus karaktäriserar denna tid. I kroppen och sinnet kan vi märka det som värme, och om det blir för mycket skapar det varma en irritation. Typiska Pitta-tecken är klåda, hudrodnad och allergiska reaktioner. Sommarens hösnuva kan ju ge uppfattningen att det är en Kapha-obalans eftersom det kommer så mycket slem. Vi ser det dock mer som att slemmet är kroppens sätt att svalka av det överhettade, det närmaste kroppen kan likna vid en brandslang.
Denna tid kan naturligtvis även ge underlag för irritation/inflammation,
t ex magkatarr. Ja, humöret kan också få en tendens till irritation och i värsta fall koka.

Kan vi göra något åt årstiden?

Naturligtvis hjälper allt som ger svalka. Det är den rätta årstiden för uppfriskande utomhusbad. Undvik intensiva sporter i solsken. Den kost som bäst balanserar Pitta är gröna bladgrönsaker med bitter smak, över huvud taget grönsaker och fräscha sallader, dock med undantag för de allra rödaste frukterna – jag vill ju helst inte nämna något om jordgubbar. Här kan du tex kombinera dem med vispgrädde, och samtidigt tänka att man inte behöver vara fanatisk, det är också viktigt att njuta av livets goda och det är nu vi kan få färska jordgubbar.
Du kommer spontant att denna tid vara återhållsam med ärtsoppa och pannkaka, det känns mer rätt med lättare mat. Hettande saker som chili hör inte till denna årstid, och har du problem med Pitta är naturligtvis alkohol ett sätt att överhetta den inre spisen. En bättre dryck att balansera Pitta är att du lägger 5 tunna gurkskivor i en kanna vatten. Ställ den i rumstemperatur någon timme. Enkel och svalkande.
En ayurvedalärare sa en gång att en bra present till en Pitta-person är en promenad i strandkanten, med stilla vågskvalp, månen som sakta stiger upp, ja kanske kan man ta av skorna och friska upp fötterna i vattnet .
I övrigt de Pitta-balanserande produkterna lämpliga denna årstid – massageolja, aromolja, te, kryddblandning, hudkräm och musik.
Har du tendens till allergi är det mycket bra att vara försiktig med mjölkprodukter och många som minskar sockerintag märker att det också har en god inverkan på allergikänslighet.
I balans och skönhet,
Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar