Massage är fantastiskt! Foto: Bibbie Friman

tisdag 23 april 2013


Årstiden

Det blir sakta varmare, eller borde i alla fall bli det. Både Kapha och Vata är kalla element, med Ka pha vi får alltmer uppleva kylan som vatten istället för torr snö. Ordet Kapha kan från sanskrit bland annat översättas som kladdig, sammanhållande. Årstiden visar sig ofta som våt, regnig och lerig. Vinterns torra mark håller nu fast vattnet som gör jorden till en gegga.

Naturens islossning har sina likheter med vad som sker i vår kropp och i vårt sinne, och ett av Kaphas kännetecken är slem och anhopning både i andningsorgan och matsmältningsorgan. Den torra Vata balanserar vi med det oljiga och smörjande, och nu kommer perioden när vi ska rensa ut detta som inte längre behövs. Under denna tid upplever många ökad slembildning, och allergier är bara ett typexempel på denna rening som sker i hela kroppen och även i sinnet. Får Kapha ta överhanden är de typiska obalanserna det tunga och långsamma, i kropp och sinne

Vad gäller mat och dryck bör du som är känslig för Kapha-problem därför vara försiktig med allt som är tung och slembildande mat, t ex vete- och mjölkprodukter (alldeles särskilt ost, som är koncentrerad mjölk). Välj gärna rotsaker, särskilt med bitter smak, bladgrönsaker och bär, som är balanserande. Välj till matlagning grädde, som tas om hand av kroppen på ett annat sätt än mjölk. Välkryddad mat hjälper också förbränningen, och en större andel grönsaker än under vintern. T ex broccoli, brysselkål och grön paprika .

Till bordsdryck och allmänt under dagen rekommenderas kokt vatten som drickes varmt, som du dricker te eller kaffe – aldrig isvatten till en måltid.

Önskar du dig en allmän vårstädning rekommenderas en kur Ayu 51 Yogaraj Guggulu som stärker förbränningen i alla vävnader och Ayu 33 Trifala som stärker och renar i tjocktarm-tunntarm-magsäck. Har du problem med pollen är det bra att förebyggande stärka med Ayu 22 Udana. Se erbjudanden längst ned i högerspalten.

Hur länge varar Kapha-säsongen? Vårt långa land har varierade säsonger, och det finns därför inget datum. Naturen kommer att ha denna kalla egenskap under våren, ungefär tills sjöarna bli så varma att vi vill bada i dem, dvs ungefär vid Midsommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar