Massage är fantastiskt! Foto: Bibbie Friman

måndag 29 oktober 2012

Vatatid

Årstiden

Nu har vi över hela   landet sett de definitiva tecknen på att vi kommit in i Vataårstiden. Naturligvis är detta en gradvis process, inte ett specifikt datum. De tecken som visar oss handlar om det som är kallt och torrt, Vatas kännetecken. Den första nattfrosten är ett klassiskt tecken, och den inträffar självklart olika över landet. Frosten tar udden av Pittas hetta. Ett annat av tecknen på att Vata har kommit är att träden börjar fälla sina löv. En del märker det på att huden och särskilt händerna blir torrare.

Vata låter nästan som Vayu, dvs vind på sanskrit. Det kanske inte blåser mer under Vataårstiden, men det blåser kallare och luften är torrare, och mer uttorkande. Dessa Vata-karaktäristika i naturen kommer också att prägla kropp och sinne i oss människor.

 

 

De aktuella tipsen

Det är nu vi minskar på kalla sallader och istället gärna går över till en värmande soppa. Den lätta kosten ersätts av lite tyngre och fetare. Enligt Ayurveda är fett inte något vi bör undvika, utan ses som livsnödvändigt. Hormoner byggs av kolesterol, och utan kolesterol kommer vi att få obalanser. Särskilt under den kalla årstiden är fett viktigt, det är bland annat det bränsle som genom förbränningen håller oss varma. Vi lägger undan sommarkläder och tar en extra tröja, vantar och mössa.


Vi upplever ofta att kylan kommer plötsligt, kroppen har inte vant sig. Förkylning kan bero på flera orsaker, naturligtvis att vi blir smittade. Och att vi blir kalla, kylda, eller för-kylda. Stress kostar också på kroppens försvarsmekanismer som blir nedsatta. Och är vårt immunförsvar inte på alerten kan faktorerna tillsammans göra att vi ”får” en förkylning. Det är många kunder som berättar att när de äter Ayu 1 Chyavanprash så blir de inte förkylda som de tidigare regelbundet blivit.

Njut av höstens vackra färger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar